24 / Nov / 2021
Tips om je T-positie te verbeteren
In onze nieuwste video legt top coach Bart Wijnhoven uit waarom je bij squash altijd terug moet keren naar de T. In dit artikel zal ik je tips geven die je kunnen helpen om je T-positie te verbeteren. Bekijk onderstaande video als je eerst wilt ontdekken waarom het zo belangrijk is om de T te domineren.
Zoals je weet, is er in het midden van de baan de zogenaamde T. Dit is de plek waar naar je terug keert na je slag. Het idee is natuurlijk dat je vanaf dat punt met een paar stappen elke hoek kunt bereiken. Na jaren squash op verschillende niveaus te hebben geanalyseerd, geef ik je een paar tips die je kunnen helpen om je T-positie te verbeteren. Allereerst wil ik dat je nadenkt of het een goed idee is om precies terug te gaan naar de T-positie. En ten tweede, stel dat je snel genoeg teruggaat naar de T om te wachten op de volgende bal, hoe zou je positie er dan uit moeten zien? In deze blog zal ik daarom antwoord geven op de vragen: waar moet je precies staan en hoe moet je staan?
Waar?
In het begin wordt ons allemaal geleerd terug te gaan naar het midden van de baan waar de lijnen een T-vorm vormen. Dit is een goed uitgangspunt. Maar op het moment dat je techniek verbetert en je vooruitgang boekt op de baan, praat ik liever over de T-zone dan over de exacte T-positie. De truc is om te leren de volgende slag van je tegenstander in te schatten en je positie in de T-zone aan te passen, zodat je de bal zo vroeg mogelijk kunt slaan. Als ik bijvoorbeeld een goede lengteslag naar de achterkant van de baan maak en de bal dicht bij de muur blijft (ik zou willen dat me dat altijd lukt), dan is het moeilijk voor mijn tegenstander om aan te vallen en hij/zij zal er daarom voor kiezen om de bal achterin de baan te slaan. Dus in plaats van precies op de T te wachten, zou ik een beetje dichter bij de zijmuur gaan staan voor een volley (drop / boast). Maar wees niet te zelfverzekerd in je voorspellingen: stel je voor dat mijn tegenstander besluit een crosscourt te slaan en dat lukt, dan heb ik een probleem. Eén van de beste manieren om dit te oefenen is het spelen van het backcourtspel. Tijdens dat spel moet jij degene zijn die de T-zone domineert. In dit spel leer je te voorspellen of je tegenstander een lengteslag of een crosscourt gaat slaan en aan de hand daarvan bepaal je je positie op de T.
Natuurlijk zijn er andere mogelijke T- posities. Als ik bijvoorbeeld een uitstekende lob speel die diep in de achterste hoek belandt, ben ik er vrij zeker van dat mijn tegenstander ofwel een boast zal spelen of de bal zal liften en een hoge drive zal spelen. In dit geval kan ik bijvoorbeeld een rechte drop spelen die mijn tegenstander dwingt om helemaal van achter in de baan naar de voorkant te rennen.
Hoe?
Het is haast zinloos om perfect op de T te staan met een goede racketpreparatie (hier ga ik in de volgende blog dieper op in) als je niet klaar bent om van je plek af te komen. Het is belangrijk om je balanspunt lichtelijk naar voren te verplaatst, waardoor je het gewicht meer in de bal van je voet voelt. Buig je knieën lichtjes maar overdrijf niet. Met deze houding ben in staat om snel in elke richting te bewegen en de richting te kunnen veranderen als je tegenstander haar slag op het laatste moment verandert en je doelbewust eerst de verkeerde kant op stuurt. Je voeten moeten weliswaar stevig op de grond staan, maar tegelijkertijd moet je een "licht" gevoel hebben waardoor je in staat bent snel te vertrekken. Je kunt dit oefenen door ghosting. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en één van mijn favorieten is samen met je squahmaatje: jij staat op de T en je partner in het midden van de voormuur. Hij / zij wijst willekeurig een hoek aan en jij beweegt erheen en "speelt" een schot (zonder bal). Je partner moet wachten tot je echt stopt op de T en hij kan je soms voor de gek houden door te proberen je in een richting te sturen en op het allerlaatste moment van hoek te veranderen. Dit is een geweldige manier om een scherpe, snelle beweging van de T te oefenen, wat alleen mogelijk is als je uitganspositie correct is.
Andere artikelen die je misschien ook interesseren:
Hoe verbeter je je rackettechniek
Hoe plan je een goede squashtraining