Elina - 12 / Sep / 2018
Waarom beginnen met squash?
Ik ben al mijn hele leven gepassioneerd van sport. Ik heb dan ook vele verschillende sporten geprobeerd, vooral racketsporten. Maar er zit iets in de sport squash dat me vanaf de eerste dag verslaafd heeft gemaakt. Die dag was meer dan 20 jaar geleden en vaak denk ik terug aan alle dingen die squash me heeft gegeven: onvergetelijke momenten in toernooien en trainingssessies, goede vrienden, lessen over winnen en verliezen, een basis voor een gezonde levensstijl, om er maar een paar te noemen. Vanuit deze passie heb ik heel wat mensen aangemoedigd om ook te beginnen met squash en om eerlijk te zijn heeft bijna niemand daar tot nu toe spijt van gehad! In feite zijn velen van hen echte liefhebbers geworden en zijn ze regelmatig gaan trainen en spelen in lokale competities.
Nu de zomer op zijn einde loopt en onze routine en regelmaat weer terugkeert in ons dagelijks leven, hebben mensen zin om het sporten weer op te pakken. Maar als je net als velen onder ons niet precies weet welke sport je zou willen beoefen, dan geef ik je in deze blog graag een paar redenen om squash eens te proberen.
Squash is geschikt voor iedereen
De drempel om te beginnen met squash is erg laag: je leeftijd, geslacht of vaardigheden doen er niet toe. Squash is één van de weinige sporten waarbij je het niveau gemakkelijk kunt aanpassen met de juiste uitrusting; De moeilijkheidsgraad van het spel bepaal je voor een groot deel met de squashbal die je kiest. Zo is er de Intro squashbal speciaal voor beginners die flink stuit waardoor eigenlijk iedereen de bal kan slaan en een spelletje gaande kan houden. Als je vooruitgang boekt, stap je eenvoudig over op de Progress bal en als je steeds gevorderder raakt, kies je voor de Competition en de Pro bal met weinig stuit. Daarnaast is het ook zo dat je eenvoudig de afstanden op de baan kunt verkleinen als je pas begint. De opties zijn oneindig voor elk speelniveau. Squash is goed voor je lichaam en geest, of je nu een professionele atleet bent of iemand die voorheen liever met een zak chips voor de tv kroop maar nu vastbesloten is om te beginnen met sporten.
Squash is gewoon leuk
Dat wat je in je vrije tijd doet, moet leuk zijn anders geef je de hobby vroeg of laat op. We kennen allemaal wel iemand die met veel ambitie is begonnen met fitnessen of hardlopen, maar binnen een paar weken ook weer is gestopt. Meestal komt dit doordat ze niet echt genieten van wat ze doen. Ze concentreren zich vaak alleen op het verbranden van calorieën of het staren naar de hartslagmeter en dat gaat natuurlijk snel vervelen. Maar ik heb nog nooit iemand ontmoet die zegt dat squash onaangenaam of saai is. Het is zoveel meer dan alleen bewegen: er is techniek, fitness en tactiek bij betrokken. Het is een snelle en veeleisende sport waarbij je je hersens moet gebruiken en ik ben er vrij zeker van dat als je op de baan staat je je oneindige to-do list even vergeet.
Squash is gezellig
Het is misschien overbodig om nog eens te benadrukken dat het doen van iets leuks met andere mensen samen je stressniveaus drastisch vermindert en je gelukkig maakt. Eén van de beste dingen in squash is de sociale kant. Ik heb de gelegenheid gehad om in veel landen squashtoernooien te spelen en overal heb ik voornamelijk aardige en vriendelijke mensen ontmoet. Squash is helaas nog steeds een vrij onbekende sport in sommige landen, maar het voordeel hiervan is aan de andere kant dat spelers gemakkelijk een hechte groep vormen die op een familie lijkt. Maar ook als je geen toernooien of competitie speelt, is het sociale karakter van de sport voor veel mensen doorslaggevend om te beginnen met squash. Je kunt een leuke chat hebben voor de trainingssessie, met je partner praten als je pauzeert en je kunt samen een drankje drinken na de training. De sociale kant is belangrijk bij squash, het gaat niet alleen om de sport. Er worden ook regelmatig sociale toernooien georganiseerd waarbij de sport meer een goed excuus is om samen te zijn en plezier te hebben.
Squash is gezond
Squash heeft de reputatie 'de gezondste sport' te zijn, want je traint het hele lichaam met een hoge intensiteit. Je benen, armen, buik en rugspieren worden sterker. Je springt, buigt, stapt en sprint en ontwikkelt tegelijkertijd behendigheid. Daarnaast doet het je hart en longen een groot plezier: het is namelijk bewezen dat squash de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Bovendien is het een uitstekende training voor je oog-hand coördinatie en squash bevordert tevens je concentratievermogen. En misschien wel het grootste pluspunt is dat het je helpt een gezond gewicht te handhaven, want je kunt in één uur rond de 1.000 calorieën verbranden. Squash heeft de reputatie een zware sport te zijn, maar zoals ik al eerder aangaf, kunnen de oefeningen eenvoudig worden aangepast aan elk inspanningsniveau. En het mooie ervan is dat het hebben van plezier en training hand in hand gaan.
Got it - hoe begin je dan?
Je kunt meestal een baan huren tussen de 5 en 20 euro per uur, afhankelijk van waar en wanneer je speelt. Ga met een vriend of vriendin of neem contact op met je lokale squashclub als je geen trainingspartner hebt of als je geïnteresseerd bent in een lidmaatschap. Je kunt ook lid worden van een trainingsgroep waar je coaching kunt krijgen en snel je vaardigheden kunt verbeteren, of om een paar privélessen te nemen om aan de slag te gaan. Wat de uitrusting betreft heb je een racket, een balletje en indoorschoenen die niet afgeven nodig. Tot slot raad ik je aan om comfortabele en luchtige sportkleding te dragen waar je je vrij in kunt bewegen. Just give it a try!
Als ik je via deze blog heb weten te overtuigen om te beginnen met squashen, dan hoor ik natuurlijk heel graag wat je ervan vindt. Laat een reactie achter en deel je ervaring met andere lezers, wie weet komen jullie elkaar nog tegen op de baan.
Wellicht dat deze artikelen voor beginners je ook zullen interesseren:
3 waardevolle tips voor de beginnende squasher
Hoe kies ik de juiste squashbal?
Effectieve trainingstips voor beginners